ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Чи впливає Росія на ціни на бензин в Україні

Чи впливає Росія на ціни на бензин в Україні
28158 ПЕРЕГЛЯДІВ

Колишній заступник директора "Укртранснафти" пояснив, що відбувається із поставкою нафтопродуктів в Україні, що не так із російською нафтою та від чого будуть залежити ціни на бензин найближчим часом.

Білорусь з 23 квітня призупинила експорт до України бензину і дизпалива через неякісну нафту з Росії. Росія встановлює заборону на експорт в Україну нафти і нафтопродуктів. Нафта дорожчає на тлі можливих санкцій проти Ірану. Що через все це відбуватиметься в Україні та як це вплине на українських водіїв і ціни на бензин – 24 каналу пояснив президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар.

Наскільки Україна взагалі залежна від поставок нафти та нафтопродуктів з Росії та Білорусі?

Дійсно, у нас близько 80% річного споживання нафтопродуктів – це імпорт. В основному – з Росії і Білорусі, трохи – з Литви і Румунії. Але у тому випадку, якщо російська сторона захоче припинити постачання з Росії в Україну, особливо дизелю, то не думаю, що це матиме якийсь серйозний ефект. Так, на ринку можуть бути певні збурення спекулятивного характеру щодо підвищення цін. Але ці поставки можна замістити.

За рахунок чого?

Можливо, замістити трохи дорожчими поставками з Польщі. Чи з Литви. Хоча, по суті, це – той самий польський нафтовий концерн "Орлен".

Давно попереджали, що раніше чи пізніше Росія вдасться до таких заходів, як заборона продажу російського бензину та дизпалива Україні. Це не є якась новина. Але тут ситуація наступна. Поставка дизеля з Росії кришується в рамках схеми міжлюдської домовленості Путін-Мєдвєдєв-Медведчук. Обрізати постачання в Україну – означає обрізати бізнес Медведчука, на якого у Росії робиться певна ставка. Тому коли Мєдвєдєв робив оголошення про введення цих санкцій на заборону поставки в Україну нафти і нафтопродуктів, він уточнив, що експорт може здійснюватися в рамках спеціальних дозволів. Тобто, дозволи отримають окремі люди, лояльні до Кремля.

Наприклад, Медведчук?

Так. Тому з цієї теми роблять певну страшилку.

Насправді, ми давно не імпортуємо російську нафту. Ми імпортуємо невелику кількість азербайджанської нафти. Працює Кременчуцький НПЗ, який є у системі групи "Приват". Він переробляє нафту власного видобутку у невеликій кількості, плюс – докуповує трохи азербайджанської. Все. Тому і виходить, що власна переробка забезпечує 20% необхідних нам нафтопродуктів, решту 80% – ми імпортуємо.

Тому я би не перебільшував масштаб цієї загрози, хоча певні цінові збурення можуть бути. У нас гравці ринку люблять використовувати різні можливості, аби щось збурити.

Білорусь, яка призупинила поставки бензину і дизеля до України – це вже інша історія?

Інша. Вона теж пов’язана із російською нафтою. На початку минулого тижня думали, що це може бути спеціальна акція Росії проти Білорусі з метою отримати контроль над Мозирським НПЗ – через створення проблем технічного і технологічного характеру на цьому підприємстві. Зараз видно, що насправді це – ситуація не ексклюзивна для Білорусі.

Проблема у тому, що у систему магістральних нафтопроводів "Транснафти" відвантажили велику кількість нафти з високим вмістом хлорорганічних сполук. Вони є корозійно небезпечними. Їх у нафті не повинно бути взагалі або має бути якась мізерна кількість, наближена до нуля. Їх наявність – автоматична небезпека для устаткування на НПЗ.

 


 

Теги: ціни на бензин,Білорусь,НПЗ,нафтопроводи,Росія

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео